Select your language:
Facebook

Veel gestelde vragen

Inschrijving
V Hoe kan ik me inschrijven?
A Dat kan via de link ‘Inschrijving’. We nemen dan binnen enkele dagen contact met u op. Hoe eerder u zich aanmeldt, hoe groter de kans is dat we u kunnen plaatsen. 
 
V Kan ik zelf kiezen welke cursus ik wil volgen?
A Tijdens de intake bepalen we samen met u welke cursus bij uw niveau, leerwensen en mogelijkheden past. 
 
V Gaan de cursussen altijd door?
A  Ja. Onze standaardcursussen gaan altijd door. We kunnen echter niet altijd garanderen dat u kunt starten. Er zijn vaak meer inschrijvingen dan plaatsen beschikbaar. 
 
Kosten
V Hoeveel kost een cursus?
A Kijk voor de prijzen bij  "Kosten" op deze website.
 
V Moet ik zelf het boek kopen?
In de eerste les krijgt u van ons het boek. De kosten daarvan worden op de rekening gezet. 
 
Hoe zit het met btw?
Lest Best is geregistreerd bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) en daardoor vrijgesteld van btw.

V Kan ik in termijnen betalen?
A U kunt eventueel in twee termijnen betalen.
 
Kan ik geld lenen voor de taallessen?
In bepaalde gevallen, kunt u bij DUO geld lenen.Kijk voor de voorwaarden op:   http://www.inburgeren.nl/nw/inburgeraar/geld/wie_mag_lenen.asp. Als u binnen drie jaar het staatsexamen haalt, hoeft u de lening niet terug te betalen als u asielgerechtigd bent.
 
Lessen
Wat zijn de lestijden?
A Voor de groepscursussen zijn er drie lestijden:
’s Ochtends van 10.30-13.00 uur
’s Middags van 14.00-16.30 uur
’s Avonds van 18.30-20.30 uur
Voor individuele lessen: tussen 9.00 en 20.00 uur
 
V Welke taal wordt er in de les gesproken?
A In alle cursussen wordt alleen Nederlands gesproken. Alleen tijdens de eerste week van de beginnerscursus gebruiken we heel soms ook Engels.
 
V Hoeveel cursisten zitten er in een groep?
Voor alle standaardcursussen is het maximum aantal deelnemers tien. 
Bij de cursus Beter Spreken & Schrijven en de cursus Medisch Nederlands voor artsen en tandartsen is het maximum aantal acht.
Bij de AKV-training is het maximum aantal deelnemers vier.
 
V Hoe intensief zijn de cursussen?
A Onze dagcursussen zijn heel intensief. De lessen zijn drie keer per week. Daarnaast is er circa tien tot vijftien uur huiswerk per week. De avondcursussen zijn twee keer per week. Voor het huiswerk is ongeveer 2,5 uur per week nodig.
 
V Corrigeert de docent mij als ik fouten maak?
De docent corrigeert altijd belangrijke fouten bij het spreken. Verder maakt u van de schrijfopdrachten twee versies. De tweede versie maakt u op basis van de opmerkingen en correcties van de docent.
 
V Hoe lang duren de cursussen?
De intensieve dagcursussen bestaan uit achttien bijeenkomsten en duren zes weken. De avondcursussen duren tien weken. Zie voor de andere cursussen de informatie op deze site.
 
V Hoe lang duurt het voor ik goed Nederlands spreek?
A Na circa drie maanden bereikt u niveau A2. Vervolgens duurt het ongeveer vier maanden voor u niveau B1 heeft en voor niveau B2 heeft u ook weer vier maanden nodig (voor het intensieve dagprogramma).  
 
Zijn de avondcursussen hetzelfde als de dagcursussen?
In principe wel, maar er ligt nog meer accent op spreekvaardigheid dan in de dagcursussen. 
 
Lesmateriaal
V Welke boeken gebruiken jullie?
We gebruiken Nederlands in Gang http://www.coutinho.nl/nederlandsingang-over-het-boek/ in de A1 en A2-cursussen, Nederlands in Actie http://www.coutinho.nl/nederlandsinactie-over-het-boek/ in de B1-cursussen en Nederlands op Niveau http://www.coutinho.nl/non/ in de B2-cursussen. Dit zijn moderne boeken met actuele teksten en veel oefeningen voor de vaardigheden, lezen, luisteren, spreken en schrijven en voor woordenschat en grammatica. Ieder boek heeft ook een eigen website met veel oefeningen. 
 
Faciliteiten
V Is er een studieruimte of computerlokaal om zelfstandig te werken?
A We hebben een studieruimte met computers en een aantal tablets om voor of na de les op te werken. Ook hebben we extra lesmateriaal, leesboeken en dvd’s.
 
V Kan ik gratis parkeren?
A Nee, het tarief op de Maliebaan is 3,36 euro per uur.
 
V Biedt Lest Best ook logopedie?
A Wij besteden in de lessen veel aandacht aan uitspraak en intonatie. Als dat voor u niet voldoende is, kunnen wij u extra oefenmateriaal aanbieden. We kunnen ook voor u afspraken bij een logopedist maken.
 
Toetsen en examens
Zijn er toetsen?
In de groepscursussen van A1 tot en met B2 nemen we veel verschillende toetsen af. Dat zijn grammaticatoetsen, maar ook schrijf-, spreek-, lees- en luistertoetsen afhankelijk van de cursus.
 
V Wat kan ik doen als mijn resultaten niet voldoende zijn?
A U kunt in principe één keer een cursus overdoen. Maar als uw inzet of motivatie niet voldoende zijn of als de cursussen te snel voor u gaan, adviseren wij u om bij een andere school verder te gaan. 
 
V Wat is het verschil tussen staatsexamen programma I en II? 
A Staatsexamen I is B1-niveau. Daarmee kunt u bepaalde MBO-opleidingen volgen. Staatsexamen II is B2-niveau. Daarmee kunt u een HBO-studie doen of een Bachelor of Master aan een universiteit. Kijk voor meer informatie op https://www.hetcvte.nl/item/wat_zijn_de_staatsexamens_nt2
 
V Kan ik me bij Lest Best aanmelden voor het staatsexamen?
A U kunt bij ons een training volgen voor het staatsexamen, maar u moet u zelf aanmelden bij DUO. Kijk voor meer informatie op https://www.hetcvte.nl/item/aanmelden
 
Krijg ik een certificaat?
Na iedere cursus krijgt u een certificaat met uw resultaten en ons advies. Als uw resultaten niet voldoende zijn, krijgt u een bewijs van deelname.
Lest Best 2017  |  Disclaimer  |  Algemene voorwaarden  |  Privacy reglement   |  Klachtenprocedure
Website door Clearlogic